Guld och gröna ärtor - Birgitta Muhr, smed Zoltan Schnierer

Guld och gröna ärtor

Titel Guld och gröna ärtor
Material Mässing, brons, väggmålning, mosaik
Dimensioner Inne: vägg 12 m. lång. Ute: skulptur 190 cm lång
Konstnär/er Birgitta Muhr, smed Zoltan Schnierer

KommunUppsala
AdressEwa Lagerwallsväg 11, Ulleråker, Uppsala
PlatsEkuddens förskola
Invigningsdatum2007-06-10

Länkwww.birgittamuhr.seFörskola och lågstadieskola. Skolan är ny och har ljus och rymd, fina material och en spännande färgsättning.
Gestaltningens motiv: Barn älskar spagetti. Det är inte bara gott, spagetti är roligt. Barn ser en humor i att få i sig den eftersom det inte är helt lätt. Den är svår att greppa, slipprig, sladdrig, men ändå formfast. Som om den levde sitt eget liv. Jag har tagit till vara på den känslan och skapat spagetti-former som dansar och kryper på väggen och i taket. Som bakgrund har jag gjort ett mönster av röda linjer mot vit botten som påminner om mönstret från en duk eller kökshandduk. Som i ett slags förstorat fågelperspektiv. Genom rutmönstret får 2 luckor för el och fläkt, som sitter knepigt placerade på väggen, en slags visuell funktion och integreras i helheten.
Spagettin är tillverkad av av böjda mässingstänger monterade på entrévägg och i tak.
Det fanns önskemål om varierade material och jag har lagt till gröna ärtor i mosaik som kommunicerar med dem starka färgsättningen i huset. En fortsättning med samma tema i brons men i grövre dimension fortsätter ute på den lilla gården som finns utanför fönstret.
Spagettiskulpturen i brons är smidd i en extra hård bronslegering. ( bilden )